Stekt gås med äpple och vanilj

Stekt gås med äpple och vanilj passar utmärkt till Mårten gås. Rätten innehåller vanilj – en ny och överraskande god bekantskap till gåsen! Sätt termometern i gåsens lår, inte i bröstet, för att få rätt temperatur. Kom ihåg att beställa går i god tid!

45 min + 5 timmar i ugnen

Stekt gås med äpple och vanilj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skär bort det lösa fettet på gåsen. Smält det över svag värme. Spara fettet till potatisen, rotfrukterna och rödkålen. Skölj gåsen i kallt vatten. Torka med hushållspapper. Picka den runt om med en sticka och krydda in- och utvändigt med 1 msk salt.
  2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skölj citronen i ljummet vatten och skär i klyftor. Klyv vaniljstången på längden. Fyll gåsen med äpple, citron och vaniljstång. Bind ihop med hushållssnöre.
  3. Lägg gåsen i en långpanna. Lägg eventuellt inkråm runt om. Stek i nedre delen av ugnen ca 5 timmar, till 75 grader innertemperatur.
  4. Häll av skyn från gåsen och skumma bort fettet. Låt svalna.
  5. Späd skyn med vatten så att det blir 6 dl. Låt koka upp. Tillsätt buljongtärning och portvin. Koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt gelé, vinäger, soja, 2 krm salt och peppar. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
  6. Höj ugnsvärmen till högsta värme och grill. Skär gåsen i bitar och skivor. Lägg tillbaka i långpannan. Hit går att förbereda.
  7. Pensla gåsen med fettet, grilla högt upp så att skinnet blir knaprigt, ca 3 min. Servera gåsen med sås och tillbehör.

Att dricka till gåsen:

Gumfields Pinot Noir 2010 (6407) Nya Zeeland, 119 kr.
Rött vin med saftig frukt, inslag av jordgubbar, kanel, kryddor och örter. Generös, varm stil.

Saxhyttegubbens Blåbär 100 % (1964) ­Sverige, 69 kr (33 cl). (alkoholfritt)

Smakrikt, lite strävt med toner av blåbär, örter och ett rökigt stråk.

Uppskuren stekt gås
Vanilj till gåsen är en ny och överraskande god bekantskap.

Tips: Gåsen kan stekas i förväg och sedan värmas i 175 grader under aluminiumfolie ca 10 min. Ta bort folien, låt gåsen stå under grill så att skinnet blir knaprigt.

Recept från