00000

Vik in fläskfiléns yttersta spets för att få ett jämnare stekresultat.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g fläskfilé
600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Snabbsyrade betor:

400 g betor, t ex röda, gula och polkabetor
0,5 dl citron pressad
1,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 tsk salt

Mandelsmör:

50 g smör
50 g mandel rostad flagad
1 msk kalvfond konc
0,5 dl vatten
1 krm salt

Tillbehör:

150 g sparris grön
150 g svamp färsk
2 msk smör
0,5 tsk salt
sallad
färskpotatis dillkokt

1. Betor: Blanda citronsaft, ­vatten, socker och salt i en kastrull. Värm lagen tills sockret löst sig.
2. Koka betorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat. Gnid av skalet under kallt rinnande vatten. Skär dem i klyftor och lägg dem i lagen.
3. Sätt ugnen på 150°. Dela filén i två bitar. Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör. Stick in en termometer och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt ca 10 min före tranchering.
4. Mandelsmör: Bryn smöret tills det får lite färg. Skumma. Mixa smör, mandel och salt i en trång mixbunke.
5. Häll tillbaka smörmixet i kastrullen och tillsätt kalvfond, vatten och salt. Värm före servering.
6. Ansa sparris och svamp. Skär sparrisen i mindre bitar och klyfta svampen. Fräs sparris och svamp i smör på medelvärme tills sparrisen mjuknat och svampen fått lite färg. Salta.
7. Skär upp köttet och servera med grönsallad, smörstekt sparris och svamp, lättsyrade betor, mandelsmör och nykokt potatis.