Stekt fläsk med rotmos

Stekt fläsk med rotmos är riktig husmanskost. Det mesta av fettet från fläsket smälter ut i långpannan. Lite av det får smaksätta rotmoset.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 480 g stekfläsk - rimmat

Rotmos

  • 600 g kålrot
  • 400 g potatis - mjölig
  • 200 g rotselleri
  • 2 msk fett - smält från fläsket
  • salt

Tillbehör

  • 1 dl lingonsylt
  • 25 g sallad - per person

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut fläskskivorna bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 20 min, tills fläsket fått färg och blivit lite knaprigt. Vänd gärna skivorna efter halva tiden så blir de jämnare stekta. Spara fettet till moset.

  2. Rotmos: Skala och skär kålrot och rotselleri i ca 2 cm stora bitar. Skala och halvera potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten under lock tills de mjuknat, ca 15 min. Häll inte bort allt kokvatten utan spara en del. Mosa rotfrukterna med en stöt och tillsätt 1 dl kokvatten, smält fett från fläsket och 1 tsk salt. Vispa upp moset så att det blir lite luftigt.

  3. Servera med knaperstekt fläsk, lingonsylt och sallad.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!