00000

Stekt fläsk med rotmos är riktig husmanskost. Det mesta av fettet från fläsket smälter ut i långpannan. Lite av det får smaksätta rotmoset.

För 4 perspner:

Ingredienser

480 g stekfläsk, rimmat

Rotmos:

600 g kålrot
400 g potatis, mjölig
200 g rotselleri
2 msk smält fett, från fläsket
salt

Tillbehör:

1 dl lingonsylt
25 g sallad, per person

35 minuter

Stekt fläsk med rotmos – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ut fläskskivorna bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen ca 20 min, tills fläsket fått färg och blivit lite knaprigt. Vänd gärna skivorna efter halva tiden så blir de jämnare stekta. Spara fettet till moset.
  2. Rotmos: Skala och skär kålrot och rotselleri i ca 2 cm stora bitar. Skala och halvera potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten under lock tills de mjuknat, ca 15 min. Häll inte bort allt kokvatten utan spara en del. Mosa rotfrukterna med en stöt och tillsätt 1 dl kokvatten, smält fett från fläsket och 1 tsk salt. Vispa upp moset så att det blir lite luftigt.
  3. Servera med knaperstekt fläsk, lingonsylt och sallad.

Recept av Charlotte Jenkinson