Stekt duva, grönsaksfrikassé och tryffel- & vitlökssky

Duvorna kan ersättas mot kycklingfilé.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 6 duvor - (köps urtagna)
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Sky

  • 1 vitlöksklyfta - stor, finhackad
  • 3 schalottenlökar - grovhackade
  • 1 morot - liten, i cm- stora tärningar
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 citron - strimlat skal
  • 1 l kycklingbuljong - koncentrerad fond
  • 25 g tryffel - (finns på burk)
  • 1 krm strösocker
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Grönsaker

  • 3 dl ärtor - frysta, små, gröna
  • 300 g haricots verts
  • 300 g sparris - späd, grön
  • 12 knipplökar - späda
  • 12 morötter - späda
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.

  2. Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna. Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°. Låt vila ca 10 minuter före servering.

  3. Sky: Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg. Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.

  4. Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull. Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar. Blanka av med smör strax före servering.

  5. Grönsaker: Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.

  6. Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål. Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det. Köttet är rött och mörkt i sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!