Stekt brysselkål med lingonmajonnäs och smulor på tunnbröd

Recept på stekt brysselkål med lingonmajonnäs och smulor på tunnbröd. Lingonpulver finns i hälso­kostbutiker, eller beställ på svenskabar.se.
Carina Brydling

Ingredienser

  • 500 g brysselkål
  • 200 g pärllök
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Majonnäs

  • 1 dl lingon
  • 2 tsk strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Smulor

  • 1 skiva tunnbröd - mjukt
  • 5 dl rapsolja
  • 2 msk timjan - hackad
  • 0,5 tsk lingonpulver

Garnering

  • örter - t ex timjan

Gör så här

  1. Majonnäs: Passera lingonen. Blanda med sockret. Lägg äggula, senap, pressad vitlök och vinäger i en matberedare. Droppa i oljan under mixning. Mixa i lingonpurén. Krydda med salt.

  2. Smulor: Skär tunnbrödet i bitar. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödet tills det fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  3. Mixa tunnbrödet hastigt i matberedare. Blanda ner timjan och lingonpulver.

  4. Ansa brysselkålen och koka i saltat vatten ca 5 min. Skala och koka löken ca 5 min. Häll av vattnet och torka kål och lök med hushållspapper.

  5. Halvera brysselkålen. Stek kål och lök i smör i en stekpanna ca 5 min. Krydda med socker, salt och peppar.

  6. Lägg brysselkål och lök på ett fat. Klicka på majonnäsen och garnera med brödsmulor och örter.

Att dricka till stekt brysselkål med lingonmajonnäs

Jämtlands julöl (11382) Sverige, 28:70 (50 cl)

Mustigt öl med julkryddiga toner, inslag av vörtbröd, apelsin och ett rostat inslag. 

Sigtuna Organic Ale (1547) Sverige, 19:90 (33 cl)

Ekologiskt öl med fräsch och fruktig smak, fräsch citruston och lätt örtig. Fint balanserad beska. 

Nanny State (1947) 0,4%, Storbritanninen, 13:90 (33 cl)

Alkoholfritt öl med humlefriska toner, inslag av bröd och en lätt örtig touch.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!