00000

Stekt äpple och pilgrimsmussla med brynt blomkål och kantareller är en höstlig förrätt. Vinbären ger vinägretten en hög syra. Även lingon passar bra i dressingen.

För 4 personer:

Ingredienser

4 pilgrimsmusslor
300 g blomkål
200 g kantareller
1 äpple
2 krm salt, + 1/2 tsk + 1 krm 
50 g smör
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja, + 1 msk + 1 msk
40 g röda vinbär

Garnering:

smörgåskrasse

30 minuter

Stekt äpple och pilgrimsmussla med brynt blomkål och kantareller – gör så här:

  1. Plocka små buketter av blomkålen. Ansa kantarellerna. Skär fyra skivor av äpplet, ca 1/2 cm tjocka, och ta bort eventuella kärnor. Krydda pilgrimsmusslorna med 2 krm salt.
  2. Lägg smöret i en kastrull och låt koka tills det är lätt brynt och börjar dofta nötigt. Häll i vinägern och ta kastrullen från plattan.
  3. Bryn kantarellerna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Tillsätt blomkålen och stek vidare tills den har fått en lätt rostad färg men fortfarande är lite al dente. Krydda med 1/2 tsk salt.
  4. Bryn äppelskivorna i 1 msk olja tills de fått fin färg. Krydda med 1 krm salt.
  5. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 30 sekunder på varje sida, tills de fått fin färg.
  6. Värm smörvinägretten och lägg i vinbären.
  7. Lägg upp kantareller och blomkål på tall­rikar. Lägg på äppelskivor och musslor. Ringla över den varma vinägretten. Klipp över smörgåskrasse och servera.