Stekt aborre med brynt anjovissmör och picklad lök

Perfekt kombination av sött och syrligt till den smörstekta fisken.
Stekt aborre med brynt anjovissmör och picklad lök
Stekt aborre med brynt anjovissmör och picklad lök Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Stekt aborre

  • 600 g abborrfiléer
  • 1 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör

Anjovissmör

  • 100 g smör
  • 2 msk anjovisspad
  • 2 msk gräslök - hackad

Picklad lök

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 rödlök
  • 1 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 krm salt
  • 1 lagerblad

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • grön sparris

Garnering

  • gräslöksstrån

Gör så här

  1. Lök: Skala och skiva schalottenlök och rödlök tunt, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och lagerblad så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Häll den över löken och låt stå i rumstemperatur till servering.

  2. Smör: Bryn smöret och låt det kallna. Vispa smöret riktigt luftigt med elvisp. Tillsätt ansjovisspad och gräslök. Låt smöret stå i rumstemperatur fram till servering.

  3. Byxad abborre: Skär ett snitt på vardera sidan om småbenen och dra bort dem. Vänd dem först i uppvispat ägg och sedan i ströbrödet blandat med mjöl, salt och peppar.

  4. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Servera den nystekta fisken med smör, picklad lök, potatis och sparris. Garnera med gräslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!