33333

Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad har smaker från gubbröra: ansjovis, lök och ägg.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g abborrfiléer
1 dl vetemjöl
1 + 1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 ägg
2 dl ströbröd
75 g smör

Potatissallad:

600 g färskpotatis
2 ägg
100 g sockerärter
10 rädisor
1 rödlök, liten
1 burk ansjovis, (55 g)
0,5 dl rapsolja
1 msk senap
1 msk citron, pressad
0,5 tsk alt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

2 dl lätt crème fraiche
2 msk dill
1 msk citron, pressad
1 tsk citronskal, rivet
2 krm salt

Garnering:

dill

40 minuter

Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad – gör så här:

  1. Blanda mjölet med 1 tsk salt och peppar. Vispa upp ägget i en tallrik och lägg ströbrödet på en tredje tallrik. Krydda ströbrödet med 1 tsk salt.
  2. Byxa abborren om den inte redan är gjort: Skär bort benen genom att skära längs med på båda sidor. Vänd filéerna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Lägg fisken på en skärbräda och låt stå ca 15 min, så att paneringen torkar till.
  3. Sallad: Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, gärna med några dillstjälkar i vattnet. Låt rinna och ånga av. Lägg äggen i kallt vatten. Låt koka upp och sjud ca 7 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och grovhacka dem.
  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och skiva rädisorna. Skala och strimla löken. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Grovhacka ansjovisen.
  5. Vispa ihop 2 msk ansjovisspad med olja, senap och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  6. Skär potatisen i bitar eller skivor. Varva potatis, ägg, sockerärter, rädisor, lök och ansjovis på ett fat. Ringla över dressingen.
  7. Sås: Blanda crème fraichen med dill, citronsaft och citronskal. Krydda med salt och peppar.
  8. Stek abborren i smör på hög värme ca 2 min på varje sida. Servera den genast med sallad och sås. Garnera med dillkvistar.