Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad

Stekt abborrfilé med ljummen potatissallad har smaker från gubbröra: ansjovis, lök och ägg.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g abborrfiléer
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 75 g smör

Potatissallad

  • 600 g färskpotatis
  • 2 ägg
  • 100 g sockerärter
  • 10 rädisor
  • 1 rödlök - liten
  • 1 burk anjovis - (55 g)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senap
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 2 msk dill
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Blanda mjölet med 1 tsk salt och peppar. Vispa upp ägget i en tallrik och lägg ströbrödet på en tredje tallrik. Krydda ströbrödet med 1 tsk salt.

  2. Byxa abborren om den inte redan är gjort: Skär bort benen genom att skära längs med på båda sidor. Vänd filéerna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Lägg fisken på en skärbräda och låt stå ca 15 min, så att paneringen torkar till.

  3. Sallad: Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, gärna med några dillstjälkar i vattnet. Låt rinna och ånga av. Lägg äggen i kallt vatten. Låt koka upp och sjud ca 7 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och grovhacka dem.

  4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och skiva rädisorna. Skala och strimla löken. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Grovhacka ansjovisen.

  5. Vispa ihop 2 msk ansjovisspad med olja, senap och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  6. Skär potatisen i bitar eller skivor. Varva potatis, ägg, sockerärter, rädisor, lök och ansjovis på ett fat. Ringla över dressingen.

  7. Sås: Blanda crème fraichen med dill, citronsaft och citronskal. Krydda med salt och peppar.

  8. Stek abborren i smör på hög värme ca 2 min på varje sida. Servera den genast med sallad och sås. Garnera med dillkvistar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!