3.53.53.53.53.5

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula är en festlig smårätt. Lägg gärna de gravade ägggulorna i frysen ca 30 min innan de ska användas, då blir det enklare att finriva dem.

För 8 personer:

Ingredienser

8 abborrfiléer, (byxade, à 75 g)
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Gravad äggula:

4 äggulor
1 liter vatten
1 tsk ättiksprit, (12 %)
0,5 + 1 tsk salt
2 tsk strösocker

Brynt pepparrotssmör:

50 g smör
3 msk pepparrot, färskriven
1 tsk vatten

Ärter:

250 g gröna ärter
0,5 dl crème fraiche
1 krm salt

Tillbehör:

8 salladsblad, gröna, t ex krispsallad

Garnering:

vattenkrasse

40 minuter + 5 timmar för äggulorna att grava

Stekt abborrfilé med ärter, pepparrotssmör och snabbgravad äggula – gör så här:

  1. Snabbgravad äggula: Koka upp vatten, ättika och 1/2 tsk salt. Låt äggulorna försiktigt glida ner i vattnet och sjud ca 6 min. Ta upp och låt äggulorna rinna av på hushållspapper.
  2. Pilla försiktigt bort eventuell äggvita från äggulorna så att de bli helt gula. Blanda 1 tsk salt och socker. Strö hälften av blandningen i en liten form. Lägg i äggulorna och strö över resten av salt- och sockerblandningen. Låt stå i kylen ca 5 timmar. Vänd äggulorna efter halva tiden.
  3. Brynt pepparrotssmör: Bryn smöret tills det fått fin färg och luktar nötigt. Häll över det i en liten skål och blanda i pepparroten. Låt stå i kylen ca 1 timme.
  4. Häll vattnet i smöret och vispa det kraftigt med elvisp tills det ljusnar och blir luftigt. Låt stå i rumstemperatur tills servering.
  5. Ärter: Koka ärterna i lättsaltat vatten enligt anvisning på för-packningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Mosa ärterna med en gaffel. Blanda i crème fraiche och krydda med salt.
  6. Blanda mjöl och salt. Vänd abborrfiléerna i mjölet och låt dem ligga och torka på skärbrädan ca 10 min.
  7. Stek abborrfiléerna i smör ca 2 min på varje sida. Riv äggulorna.
  8. Fördela ärterna i salladsbladen. Lägg på abborrfiléerna. Klicka på pepparrotssmör och strö över äggula. Garnera med vattenkrasse och servera genast.
Fler recept med: Fisk