Stekt abborre med timjanbetor och brynt smör

00000

Recept på stekt abborre med timjanbetor. Såsen på brynt smör, salladslök och balsamvinäger passar även till annan stekt fisk.

För 4 personer

Ingredienser

600 g abborre- eller gösfilé
800 g blandade betor, gula, röda och polka
1 timjan, kruka
2 msk honung, flytande
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt, + 1 tsk + 0,5 tsk
1 msk smör, + 50 g smör
1 salladslök, knippe
1 krm svartpeppar, nymald
5 msk balsamvinäger

Stekt abborre med timjanbetor och brynt smör

Gör så här:

  1. Skala och skär betorna i ca 1 cm tjocka skivor. Koka rödbetorna  i en kastrull och de andra betorna i en annan kastrull i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  2. Hacka timjanen. Låt betorna rinna av och blanda dem med timjan, honung, olivolja och 1 tsk flingsalt.
  3. Ansa och strimla salladslöken. Skär bort eventuella ben från fisken. Krydda fisken med 1 tsk flingsalt och peppar. Stek den i 1 msk smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Ta upp fisken på ett fat så länge.
  4. Bryn smöret i stekpannan. Tillsätt salladslök och vinäger. Servera fisken med det brynta smöret och betor.