Stek på bogblad med citrongräs och mörkt öl

En variant på porterstek med cit-ronfräschör kokt i ale (Hobgoblin) och med en massa grönt.

30 min

Stek på bogblad med citrongräs och mörkt öl – gör så här:

  1. Skär av ca 10 cm av roten på citrongräset. Banka på roten lätt med ett knivhandtag. Gör ett hål rätt igenom köttet, med t ex ett brynstål, och tryck in citrongräset, timjan och lagerblad.  Bind upp steken med bindgarn.
  2. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Häll på öl, vatten och soja och smula i buljongtärningen. Låt puttra under lock tills köttet känns mört, beräkna ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp köttet och låt det vila under smörgåspapper. Koka ihop skyn tills 4 dl återstår. Red skyn med majsstärkelse utrörd i grädden.
  4. Mixa såsen. Skär köttet i skivor och servera kokta rotfrukter, grönsaker och sås till.

Recept från