4.14.14.14.14.1

Steamed buns - asiatisk street food som finns med många variationer. Ångat bröd fylls med kött eller grönsaker, och gärna kimchi eller annat syrat och stark chilisås. Så här gör du de knubbiga bröden själv.

För 14 bröd

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 msk rapsolja
1 msk strösocker
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl special (330g) + 1 dl till utbakning
0,5 tsk bakpulver

30 min + 1 timme jäsning + 20 min ångning

Steamed buns – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Blanda jästen med vatten, olja och socker. Rör om så att jästen löses upp. Låt blandningen stå 2–3 min, så att jästen ”vaknar”. Tillsätt salt och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop en smidig deg i maskin, ca 5 min, tills degen släpper degbunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 
    steamed-buns

    Foto: Per Ranung

  2. Ta upp den färdigjästa degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 14 jämnstora bitar.
    steamed-bun

    Foto: Per Ranung

  3. Klipp ut 14 bitar av smörgås- eller bakplåtspapper, ca 8 x 8 cm. Knåda och rulla en degbit i taget till en boll. Kavla ut den till en oval.
    steamed-buns-recept

    Foto: Per Ranung

  4. Pensla ovansidan med olja. Lägg ett runt redskapsskaft mitt på. Vik över till en halvmåne. Dra bort skaftet, lägg degbiten på ett papper.
    steamed-bun-recept

    Foto: Per Ranung

  5. Lägg de kavlade och ihopvikta degbitarna i en ånginsats i bambu eller kastrullånginsats. Lägg på lock och låt dem stå ca 10 min.
    steamed-bun-recept

    Foto: Per Ranung

  6. Koka upp vattnet i en wokpanna eller sauteuse. Ställ korgen (här hittar du en billig variant) med bröden över ångan. Locket ska vara på. Ånga 5 min. Dra bort från värmen och låt stå ca 1 minut. Gör samma sak med resten av degen. 
    buns-recept

    Foto: Per Ranung

  7. Fyll bröden och servera dem varma. Här har vi fyllt de nyångade bröden med smakrika godsaker så som kimchi (koreansksyrad vitkålssallad), den starka chilisåsen sriracha, lite hackad chili, salladslök och pulled pork.
    recept-steamed-buns

    Foto: Per Ranung

 

Charlotte Jenkinson, matredaktör, om receptet:

  • Att ånga eller koka bröd förekommer i många kulturer. Nu har de asiatiska ångade bröden blivit populära, eftersom det är praktisk ’street food’ där man får ett ångande varmt bröd fyllt med till exempel fläskkött, anka eller grönsaker och goda tillbehör.
  • Det behövs en ånginsats för att göra bröden. Det mest praktiska är en i flera våningar i bambu. Då kan man ånga 6-8 bröd åt gången.
  • Ånginsatsen ska inte stå i vatten i kastrullen utan snarare hänga strax ovanför vattenytan.
  • En vanlig ånginsats i kastrull fungerar också, men då kan man bara grädda 2–3 bröd åt gången.
Fler recept med: Asiatiskt