Steamed buns med halstrad tonfisk och srirachamajonnäs

Recept på steamed buns med halstrad tonfisk och srirachamajonnäs. Mjuka bröd fylls med kryddig majonnäs och färsk tonfisk.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 15 g jäst
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 krm bakpulver

Picklad rödlök

  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 rödlök
  • 1,5 dl vatten

Srirachamajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 1,5 tsk srirachasås
  • 1,5 tsk lime - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes

Halstrad tonfisk

  • 2 skivor tonfisk - färsk (ca 2 cm tjocka, à 200 g)
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk rapsolja

Tillbehör

  • koriander
  • sesamfrön

Gör så här

  1.  Steamed buns: Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 1 msk olja, socker, salt och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en glansig, seg och slät deg. Låt jäsa övertäckt 40–50 min.

  2. Picklad rödlök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull.

  3. Koka upp och låt kallna. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Lägg löken i lagen och ställ i kylen. Låt stå ca 1 timme.

  4. Srirachamajonnäs: Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning och vispa till en tjock majonnäs. Krydda med srirachasås, limesaft, salt och chiliflakes.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 bitar och forma små bollar. Kavla ut bollarna till ovala bröd. Pensla på 1 msk olja och vik den ena sidan över den -andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörgåspapper. Låt jäsa 50–60 min.

  6. Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda eller ånginsats och lägg ner så många bullar som får plats. Har du ingen bambulåda går det fint att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten ca 6 min. Ta upp och låt svalna.

  7. Tonfisk: Krydda tonfisken på båda sidor med salt och peppar. Halstra i en het panna med olja 30–40 sekunder på varje sida och ta bort från värmen. Skär tonfisken i skivor.

  8. Fyll bröden med tonfisk, lök och majonnäs. Toppa med koriander och sesamfrön.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!