Steamed buns med halstrad tonfisk och srirachamajonnäs
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 15 g jäst
- 1 msk rapsolja - + 1 msk
- 1 msk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
- 1 krm bakpulver
Picklad rödlök
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1 rödlök
- 1,5 dl vatten
Srirachamajonnäs
- 2 äggulor
- 2 dl rapsolja
- 1,5 tsk srirachasås
- 1,5 tsk lime - pressad
- 0,5 tsk salt
- 2 krm chiliflakes
Halstrad tonfisk
- 2 skivor tonfisk - färsk (ca 2 cm tjocka, à 200 g)
- 0,75 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 1 msk rapsolja
Tillbehör
- koriander
- sesamfrön
Gör så här
-
Steamed buns: Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 1 msk olja, socker, salt och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en glansig, seg och slät deg. Låt jäsa övertäckt 40–50 min.
-
Picklad rödlök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull.
-
Koka upp och låt kallna. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Lägg löken i lagen och ställ i kylen. Låt stå ca 1 timme.
-
Srirachamajonnäs: Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning och vispa till en tjock majonnäs. Krydda med srirachasås, limesaft, salt och chiliflakes.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 12 bitar och forma små bollar. Kavla ut bollarna till ovala bröd. Pensla på 1 msk olja och vik den ena sidan över den -andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörgåspapper. Låt jäsa 50–60 min.
-
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda eller ånginsats och lägg ner så många bullar som får plats. Har du ingen bambulåda går det fint att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten ca 6 min. Ta upp och låt svalna.
-
Tonfisk: Krydda tonfisken på båda sidor med salt och peppar. Halstra i en het panna med olja 30–40 sekunder på varje sida och ta bort från värmen. Skär tonfisken i skivor.
-
Fyll bröden med tonfisk, lök och majonnäs. Toppa med koriander och sesamfrön.