Steak and Ale Pie

00000

Recept på Steak and Ale Pie. Den mustiga grytan får koka i ale och toppas med deglock. Om du vill kan du servera potatismos och kokta ärter eller andra grönsaker till.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g märgpipa benfri, eller högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g skogschampinjoner eller annan svamp
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
5 dl ale
2 köttbuljongtärningar gärna ekologiska
1 msk worcestersås
2 lagerblad
1 rulle smördeg kyld, (250 g)

Pensling:

1 ägg

40 minuter + 30 minuter koktid + 20 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm. Skala och skär löken i klyftor. Skala och grovhacka vitlöken. Ansa och skär champinjonerna i klyftor.
  2. Stek lök, vitlök och champinjoner i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
  3. Bryn grytbitarna i smör i omgångar tills de fått fin färg. Lägg över i grytan. Krydda med salt och peppar.
  4. Pudra över mjölet och tillsätt tomatpurén. Rör om noggrant. Häll i ale, smulade buljongtärningar, worcestersås och lagerblad.
  5. Låt grytan sjuda under lock ca 1 1/2 timme, tills köttet är mört. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 225°. Häll grytan i en pajform och rulla över smördegslocket. Tryck fast det runt kanterna, skär rent och skär ut ca 6 hål i pajlocket.
  7. Pensla locket med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, tills degen är gyllene. Servera pajen genast.