00000

Recept på srirachalax med misorostad purpurkål, shiitake och sushiris. Furikake är en fröblandning med bland annat sesamfrön.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé
1 apelsin
2 msk srirachasås
2 msk soja, japansk
1 msk lönnsirap

Ris:

3 dl sushiris
3 msk sushi-su, se nedan

Kål och svamp:

200 g purpurkål
150 g shiitakesvamp
3 msk misopasta, ljus
1,5 msk olivolja
1 msk furikakeblandning
2 krm flingsalt

Wasabimajonnäs:

2 dl majonnäs
2 tsk wasabipasta

45 minuter + 20 minuter marinering + 20 minuter i ugn

Srirachalax med misorostad purpurkål, shiitake och sushiris – gör så här:

  1. Ris: Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner sushi-su i det nykokta riset och låt stå under lock.  Sätt ugnen på 150°.
  2. Lax: Skölj apelsinen i ljummet -vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa ihop apelsinskal och apelsinsaft med sriracha, soja och lönnsirap. Häll marinaden över laxen och låt stå ca 20 min.
  3. Kål och svamp:  Repa och strimla kålen. Ansa och halvera svampen. Blanda miso, olja och furikake med svamp och kål. Lägg blandningen på ena halvan av en plåt. Strö över salt. Lägg laxen på den andra halvan av plåten. Tillaga laxen mitt i ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min.
  4. Majonnäs: Blanda majonnäsen med wasabipastan.
  5. Servera laxen med grönsaker, ris och majonnäs.

Foto Per Ranung

Sushi-su får du genom att blanda 11/4 dl risvinäger, 3/4 dl strösocker och 1/2 msk salt.

Srirachalax med misorostad purpurkål, shiitake och sushiris

Foto: Per Ranung