Spröda kakor med apelsinsocker och chokladcrème

Spröda kakor med apelsinsocker och chokladcrème passar perfekt till en kopp kaffe eller te. Vill du har mer apelsinsmak kan choklad-crèmen smaksättas med lite extra rivet apelsinskal.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula

Apelsinsocker

  • 1 apelsin
  • 3 msk strösocker

Chokladcrème

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 1/2 cm tjockt. Ta ut runda kakor med ett mått, ca 5 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Apelsinsocker: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med sockret. Strö lite apelsinsocker på varje kaka.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de fått fin färg, 8–10 min. Låt kallna på galler.

  5. Chokladcrème: Vispa smör, florsocker, kakao och salt till en smidig crème med elvisp. Spritsa gärna crèmen eller bred den försiktigt på hälften av kakorna. Lägg på resterande kakor och tryck ihop dem varsamt. Förvara kakorna i kylen. De går även bra att frysa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!