55555

Spenatvåfflor med lax och rödlök är enkelt att göra och passar som både tilltugg och hel rätt. Om man vill ha det som tilltugg kan man dela upp våfflorna i små hjärtan.

För 10 våfflor:

Ingredienser

150 g spenat, färsk
3 dl vatten
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
0,5 tsk salt
4 dl vispgrädde

Picklad rödlök:

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Tillbehör:

300 g lax, kallrökt, i tunna skivor
2 dl smetana, eller 2 dl vispad crème fraiche
dill eller färska spenatblad
citronklyftor

40 minuter

Spenatvåfflor med lax och rödlök – gör så här:

  1. Picklad lök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt lagen svalna. Skala och skiva löken tunt på mandolin. Lägg lökskivorna i lagen. Låt kallna.
  2. Vispa ihop vatten, mjöl och salt i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå övertäckt i kylen och svälla 10–15 min.
  3. Förväll spenaten i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola hastigt av med kallt vatten och pressa ut det mesta av vätskan. Finhacka spenaten eller mixa den med mixerstav. Blanda ner i våffelsmeten.
  4. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor av smeten i omgångar tills de är gyllenbruna.
  5. Toppa våfflorna med lax, picklad rödlök och smetana. Garnera med dill eller färska spenatblad och citronklyftor.

Spenatvåfflor med kallrökt lax recept

Fler recept med: Bakning, Brunch, Fest, Fisk, Förrätter, Lax, Lunch