Spenatvåfflor med kallrökt lax och picklad rödlök

Spenatvåfflor med lax och rödlök är enkelt att göra och passar som både tilltugg och hel rätt. Om man vill ha det som tilltugg kan man dela upp våfflorna i små hjärtan.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 150 g spenat - färsk
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl vispgrädde

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillbehör

  • 300 g lax - kallrökt, i tunna skivor
  • 2 dl smetana - eller 2 dl vispad crème fraiche
  • dill - eller färska spenatblad
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Picklad lök: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt lagen svalna. Skala och skiva löken tunt på mandolin. Lägg lökskivorna i lagen. Låt kallna.

  2. Vispa ihop vatten, mjöl och salt i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå övertäckt i kylen och svälla 10–15 min.

  3. Förväll spenaten i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola hastigt av med kallt vatten och pressa ut det mesta av vätskan. Finhacka spenaten eller mixa den med mixerstav. Blanda ner i våffelsmeten.

  4. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor av smeten i omgångar tills de är gyllenbruna.

  5. Toppa våfflorna med lax, picklad rödlök och smetana. Garnera med dill eller färska spenatblad och citronklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!