Spenatsoppa med ostronskivling och västerbottenschips

00000

Recept på spenatsoppa med ostronskivling och västerbottenschips. Mandeldrycken ger mild nötighet till soppan. De lättfixade ostchipsen kan göras i förväg. 

 

För 4 personer:

Ingredienser

500 g bladspenat fryst
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk ingefära riven
1 msk rapsolja
1 krm muskot riven
5 dl mandeldryck
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk kikärtsmjöl
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Topping:

50 g västerbottensost
150 g ostronskivling
1 msk smör
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Garnering:

smörgåskrasse

Tillbehör:

grovt bröd

30 minuter + 10 minuter i ugn

Spenatsoppa med ostronskivling och västerbottenschips – gör så här:

  1. Tina spenaten och låt rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära i olja i kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt spenat och muskot. Blanda och fräs 2–3 min. Tillsätt mandeldryck, vatten och buljongtärningar. Sjud under lock ca 10 min.
  3. Ta kastrullen från plattan och mixa soppan slät med mixerstav. Koka upp och red med kikärtsmjölet utrört i lite kallt vatten. Sjud soppan ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Topping: Sätt ugnen på 200°. Grovriv osten. Lägg den i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min, tills osten fått en lätt gyllene färg. Låt kallna på plåten.
  5. Ansa ostronskivlingen och skär den i mindre bitar. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötigt. Lägg i svampen och stek på hög värme så att den får en knaprig yta. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera soppan toppad med ostronskivling, ostchips och smörgåskrasse. Servera bröd till. 

Recept av Therese Elgquist