Spenatpaj

Dragonkryddad spenatpaj passar bra på lunchbordet och godast är den när den är ljummen. Är den gjord i förväg är det bäst att värma den i 150° ca 15 min före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 - 2 msk vatten - kallt
  • 1 bacon - (140 g)
  • 1 lök - gul
  • 200 g babyspenat
  • 1 msk dragon - finhackad färsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g västerbottensost - grovriven
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Gör så här

  1. Blanda smör, mjöl och vatten till en deg i matberedaren. Tryck ut degen i ett jämnt lager på bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga några hål med gaffel och ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skär eller klipp baconet i småbitar och stek det på strax över medelvärme ca 3 min. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och stek ytterligare ca 2 min. Blanda ner spenat och stek ca 1 minut. Krydda med dragon och peppar.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Varva ost med spenatblandningen i den förgräddade pajen. Spara ca 1 dl ost.

  5. Vispa samman ägg och mjölk och häll i formen. Strö riven ost på toppen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera pajen ljummen.

  6. Tips! Pajen kan serveras både som måltid eller som vickning när du har gäster. Jättegod till kräftskivan och är ett bra komplement till västerbottenpajen. Läs också: Så lyckas du med grundreceptet på pajdeg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!