Spenat- och grönkålsgratäng

Spenat- och grönkålsgratäng med brynt smör och pankoströssel. Underbar vegetarisk gratäng till jul som ska ätas nylagad och rykande varm.  
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g grönkål
  • 250 g babyspenat

Stuvning

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk dijonsenap - grov
  • 2 dl gruyère - finriven, + 1 dl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Pankoströssel

  • 25 g smör
  • 1 dl panko

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Repa grönkålen från stjälkarna. Finhacka stjälkar och blad var för sig. Förväll stjälkarna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Tillsätt grönkålsblad och spenat och förväll ytterligare ca 1 minut. Spola i kallt vatten och pressa ut vätskan.

  2. Stuvning: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Rör ner mjölet. Vispa ner mjölk och grädde och låt koka ca 3 min. Tillsätt senap och 2 dl ost. Krydda med salt och peppar.

  3. Pankoströssel: Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt pankon och låt den rostas ca 2 min.

  4. Blanda oststuvningen med grönkål och spenat. Häll stuvningen i en ugnssäker form. Strö på 1 dl ost och pankoströssel. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera gratängen rykande varm.

  5. För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook:

    Allt om Mat Vego 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!