3.13.13.13.13.1

Spenat- och grönkålsgratäng med brynt smör och pankoströssel. Underbar vegetarisk gratäng till jul som ska ätas nylagad och rykande varm.  

För 8-10 personer på julbord:

Ingredienser

400 g grönkål
250 g babyspenat

Stuvning:

2 schalottenlökar
1 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap, grov
2 dl gruyèreost, finriven, + 1 dl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Pankoströssel:

25 g smör
1 dl panko

30 minuter + 10 minuter i ugn

Spenat- och grönkålsgratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Repa grönkålen från stjälkarna. Finhacka stjälkar och blad var för sig. Förväll stjälkarna i lättsaltat vatten ca 1 minut. Tillsätt grönkålsblad och spenat och förväll ytterligare ca 1 minut. Spola i kallt vatten och pressa ut vätskan.
  2. Stuvning: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Rör ner mjölet. Vispa ner mjölk och grädde och låt koka ca 3 min. Tillsätt senap och 2 dl ost. Krydda med salt och peppar.
  3. Pankoströssel: Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt pankon och låt den rostas ca 2 min.
  4. Blanda oststuvningen med grönkål och spenat. Häll stuvningen i en ugnssäker form. Strö på 1 dl ost och pankoströssel. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera gratängen rykande varm.

För fler vegetariska recept – följ oss på Facebook:
Allt om Mat Vego 

Fler recept med: Gratäng, Jul, Vegetariskt