Spätzle

Spätzle är en typ av äggpasta som är brynt i smör och blandas med ost och krispig lök. Favoriten från Tyrolen är äkta comfort food som mättar bra efter en dags skidåkning. Den serveras vanligen som tillbehör och kan vara kokt eller stekt.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 dl specialvetemjöl - eller tipo 00 vetemjöl (240 g)
  • 2 krm salt
  • 1 krm muskot - riven
  • 3 ägg - storlek L
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 1 dl ost - riven
  • 2 msk gräslök

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och muskot. Tillsätt ägg och mjölk och rör samman till en seg smet. Låt smeten svälla ca 30 min. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta.

    Foto: Per Ranung

  2. Forma spätzle alternativ 1: Använd en potatispress. Lägg ca 1/4 av smeten i potatispressen och pressa ner i det kokande vattnet. Rör om i vattnet direkt så att spätzlen inte klumpar ihop sig.

    Foto: Per Ranung

  3. Forma spätzle alternativ 2: Bred ut ca 1/4 av smeten på en vattensköljd skärbräda tunt ner mot kanten. För ner tunna strängar av smeten i vattnet med hjälp av en kniv eller degskrapa. Med den här metoden är inte risken att de klumpar ihop sig lika överhängande. Sjud tills de flyter upp till ytan.

    Foto: Per Ranung

  4. Ta upp spätzlen med hålslev. Skölj dem i kallt vatten om de ska användas senare. Låt rinna av. Fortsätt forma och koka spätzle i omgångar tills smeten är slut.

    Foto: Per Ranung

  5. Skala och skiva löken. Bryn den krispig i 1 msk smör. Ta upp löken på ett fat. Bryn spätzlen i 2 msk smör tills den fått fin färg.

    Foto: Per Ranung

  6. Strö över ost. Servera spätzlen toppad med brynt lök och gräslök.

    Foto: Per Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!