Sparrissoppa med tomat- och parmabruschetta

Len sparrissoppa serveras med en god tomatbruschetta med sparris- knoppar och parmaskinka.

Sparrissoppa med tomat- och parmabruschetta – gör så här:

  1. Soppa: Skala sparrisen försiktigt med en potatisskalare. Skär bort och släng ca 2 cm nederst på sparrisen. Skär av ca 5 cm vid knoppen och spara till bruschettan. Skär resten av sparrisen i små bitar.
  2. Skala och hacka löken. Fräs sparrisstjälkar och lök i smör på svag värme ca 2 min. Slå på vin och låt koka utan lock 2 min.
  3. Tillsätt buljongtärning, socker och vatten. Rör om och sjud tills sparrisen är mjuk, ca 15 min under lock.
  4. Tillsätt crème fraiche, salt och peppar och mixa den till en slät soppa. Sila genom en finmaskig sil. Värm soppan strax före servering och mixa den skummig med en mixerstav.
  5. Bruschetta: Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten ca 10 min. Spola i kallt vatten. Ta upp dem och finstrimla sparrisknopparna på längden.
  6. Gör ett kryss i tomaten och sänk ner dem i kokvattnet 10 sek.Ta upp dem och lägg dem i isvatten. Skala, kärna ur och strimla den. Skär parmaskinkan i tunna strimlor.
  7. Blanda olivolja, vitlök, timjan, socker, salt och peppar. Vänd ner sparris, tomater och parmaskinka. Rosta brödet och lägg på sparrisblandningen.

Recept från