4.44.44.44.44.4

Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.

För 4-6 personer:

Ingredienser

100 g smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk vatten –2 msk

Fyllning:

250 g grön sparris
0,5 purjolök
50 g babyspenat

Äggstanning:

3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1,5 dl västerbottensost riven
0,5 dl dill finhackad
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Topping:

1 burk skalade räkor i lake (500 g)
1 dl crème fraiche
2 msk löjrom
dillkvistar

40 minuter + 30 minuter i kyl + 35 minuter i ugn

Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill – gör så här:

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.
  4. Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.
  5. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.
  7. Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.
Fler recept med: Brunch, Buffémat, Matpaj