40 minuter + 30 minuter i kyl + 35 minuter i ugn
Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill – gör så här:
- Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.
- Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.
- Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
- Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.
- Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.