Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill

Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk vatten - –2 msk

Fyllning

  • 250 g grön sparris
  • 0,5 purjolök
  • 50 g babyspenat

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl västerbottenost - riven
  • 0,5 dl dill - finhackad
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 1 burk räkor - skalade i lake (500 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk löjrom
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.

  4. Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.

  5. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.

  7. Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!