Sparrisfritters med citronmajonnäs och persiljepesto

Citronmajonnäs och pesto kan förberedas, men fritters och sparris ska stekas strax före servering.
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g grön sparris
  • 250 g ricottaost
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk flingsalt

Persiljepesto

  • 1 kruka persilja
  • 0,5 citron
  • 1,5 dl sötmandel
  • 1 dl solrosolja
  • 100 g parmesan - lagrad, grovriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Citronmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 2 tsk citron - pressad
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • citronskivor

Gör så här

  1. Persiljepesto: Mortla persiljan med mandel och lite av oljan så att den blir en massa. Tillsätt resterande olja och osten. Blanda ihop till en röra. Krydda med salt, peppar och citronskal.

  2. Citronmajonnäs: Lägg äggulorna i en bunke. Droppa i olja lite i taget under kraftig vispning tills det blivit en tjock majonnäs. Tillsätt citronsaft och -skal, salt och peppar.

  3. Sparrisfritters: Skär bort den nedersta delen på sparrisen, ca 2 cm. Skär hälften av sparrisen i tunna skivor Vispa ihop ricottaost, mjölk och ägg i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten. Blanda ner sparrisskivorna.

  4. Stek plättarna i smör ca 1 minut på varje sida, lägg åt sidan. Höj värmen och stek den hela sparrisen hastigt, strö på flingsalt.

  5. Lägg upp på tallrikar och servera med pesto, majonnäs och extra citron att pressa över.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!