00000

Mild ljusgrön soppa som kan serveras både varm och kall. Färsk körvel ger soppan en aning anissmak.

För 4 personer

Ingredienser

500 g sparris, grön
2 schalottenlökar
1 msk rapsolja
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
0,5 dl vispgrädde
1 dl körvel, löst packade blad
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
0,5 msk citronsaft, pressad

Parmesanflarn

3 dl parmesan, riven

Garnering

100 g små körsbärstomater

Sparris- och körvelsoppa

 

1. Parmesanflarn: Sätt ugnen på 200°. Strö ut strängar av osten på plåt med bakplåtspapper, ca 1 1/2 msk. Grädda i mitten av ugnen 6-8 min. Låt svalna på plåten.
2. Soppa: Skölj och skär bort 1-2 cm på den nedre delen av sparrisstjälken. Dela den i grova bitar. Lägg sparrisknopparna åt sidan. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i rapsolja. Lägg i sparrisbitarna och låt dem steka med en kort stund.
3. Smula ner buljongtärningen och häll i vattnet. Låt koka 8-10 min. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare ca 3 min. Ta upp några knoppar och spara till garnering.
4. Rör ner grädde och körvel. Kör soppan i en mixer och kyl den sedan om soppan ska serveras kall.
5. Dela tomaterna, gröp ur kärnorna och skär dem sedan i små bitar. Servera soppan med tomattärningar, sparrisknoppar och parmesanflarn.