00000

Sparris med pocherat ägg, riven pecorino, gräslök och rågsmul är ljuvligt. Var bara noga med att inte koka sparrisen för länge, låt den hellre vara lite underkokt.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

3 skivor rågbröd
2 msk smör
500 g sparris, grön
2 msk rapsolja, kallpressad eller olivolja
1 dl gräslök, finhackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
50 g pecorinoost

Pocherat ägg:

6 ägg
2 liter vatten
2,5 msk ättiksprit, (12 %)
1 tsk salt

40 minuter

Sparris med pocherat ägg, riven pecorino, gräslök och rågsmul – gör så här:

  1. Riv rågbrödet på den grova delen av ett rivjärn och stek den krispig i smör i en stekpanna. Låt svalna på hushållspapper.
  2. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj den i iskallt vatten och låt den rinna av. Lägg sparrisen på ett fat och ringla över olja.
  3. Pocherade ägg: Koka upp vatten, ättika och salt. Sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Knäck ett ägg i en ättikssköljd kopp och låt det glida ner i vattnet. Gör likadant med ytterligare 2 ägg. Låt sjuda ca 3 min. Ta upp äggen med en hålslev och låt rinna av. Pochera resterande ägg på samma sätt.
  4. Lägg äggen på sparrisen och toppa med rågbröd och gräslök. Krydda med salt och peppar. Riv över pecorinon och servera.