Sparris med kallrökt lax och körvelhollandaise

Sparris med kallrökt lax och körvelhollandaise är vårlyx när det är som bäst. Koktiden på den vita sparrisen beror på hur tjock den är.
Foto: STEFAN WETTAINEN

Ingredienser

  • 4 vita sparrisar
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk salt - + 2 krm
  • 8 gröna sparrisar
  • 1 msk rapsolja
  • 150 g lax - kallrökt, i tunna skivor

Körvelhollandaise

  • 1 kruka körvel
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 75 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citron - pressad
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala den vita sparrisen. Koka upp vattnet med citronsaft, socker och 1/2 msk salt. Lägg i sparrisen, och låt koka 8-10 min. Ta kastrullen åt sidan, låt sparrisen ligga kvar i kokvattnet.

  2. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen. Pensla den med olja och krydda med 2 krm salt.

  3. Sås: Mixa körveln, spara lite till garnering, med vatten och vinäger. Smält smöret. Blanda äggulor och den mixade körveln i en kastrull. Sjud under kraftig vispning tills det tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget under kraftig vispning. Krydda med salt.

  4. Grilla den gröna sparrisen runtom i grillpanna ca 3 min. Låt den vita sparrisen rinna av. Halvera den på längden.

  5. Lägg upp de båda sparrissorterna och lax på tallrikar och garnera med den sparade körveln. Servera med sås och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!