Sparris, ärter och lax i lime och olivolja med basilikacrème
Använd gärna spritärter om det är säsong. I Sverige skördas de under juni-augusti.
Ingredienser
- 200 g laxfilé - utan skinn och ben, som varit fryst minst 3 dygn
- 0,5 dl lime - pressad + 2 msk pressad lime
- 2 krm salt - + 3 krm salt
- 250 g sparris - grön
- 2 dl ärtor - gröna
- 2 msk olivolja
basilikaCrème
- 1,5 dl crème fraiche
- 3 msk basilika - hackad
- 2 krm salt
Garnering
- limeklyftor
Gör så här
-
Skär laxen i 1 x 1 cm stora tärningar. Marinera dem i 1/2 dl limesaft och 2 krm salt ca 30 min i kylskåpet. Häll bort limesaften.
-
Crème: Blanda crème fraiche med basilika och salt.
-
Bryt av den nedre delen på sparrisen. Hyvla sparrisen i långa remsor med osthyvel eller potatisskalare. Blanda sparris och ärter med 2 msk limesaft, olja och 3 krm salt.
-
Servera laxen med grönsaker och basilikacrème. Garnera med lime.