00000

Använd gärna spritärter om det är säsong. I Sverige skördas de under juni-augusti.

För 12 pers på buffé

Ingredienser

200 g laxfilé, utan skinn och ben, som varit fryst minst 3 dygn
0,5 dl pressad lime, + 2 msk pressad lime
2 krm salt, + 3 krm salt
250 g sparris, grön
2 dl ärter, gröna
2 msk olivolja

basilikaCrème:

1,5 dl crème fraiche
3 msk basilika, hackad
2 krm salt

Garnering:

limeklyftor

1. Skär laxen i 1 x 1 cm stora tärningar. Marinera dem i 1/2 dl limesaft och 2 krm salt ca 30 min i kylskåpet. Häll bort limesaften.
2. Crème: Blanda crème fraiche med basilika och salt.
3. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Hyvla sparrisen i långa remsor med osthyvel eller potatisskalare. Blanda sparris och ärter med 2 msk limesaft, olja och 3 krm salt.
4. Servera laxen med grönsaker och basilikacrème. Garnera med lime.