00000

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris kan göras klar dagen före servering. Vänta i så fall med att blanda ner paprika, korv, oliver och sherry tills den ska värmas nästa dag.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g grytbitar, av nötkött
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl vatten
2 dl rött vin, gärna spanskt
2 msk kalvfond, konc
1,5 tsk paprikapulver
1 lagerblad
2 paprikor, röda
200 g chorizokorvar, små
1 dl gröna oliver, med sardellfyllning, gärna spanska
0,5 dl sherry, halvtorr
1 msk majsstärkelse, Maizena

Garnering:

örter, t ex bladpersilja, körvel, timjan

Saffransris:

3 dl ris, långkornigt
0,5 paket saffran, (à 1/2 g)
1 tsk salt
200 g ärter, frysta gröna

Tillbehör:

sallad

30 minuter + koktid

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris – gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek kött och lök i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vatten och vin och tillsätt fond, paprikapulver och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  2. Saffransris: Koka riset med saffran och salt enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner ärterna när ca 5 min återstår av koktiden.
  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek paprika och korv i en stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner paprika, korv och oliver i grytan och tillsätt sherry. Låt koka ytterligare ca 5 min.
  4. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen i grytan och låt koka upp.
  5. Toppa grytan med örter och servera med saffransris och sallad.