Spagetti med köttfärssås – gör så här:
- Köttfärssås: Skala och grovriv eller finhacka morötter, lök och vitlök. Ansa och finstrimla selleristjälkarna.
- Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medelgod värme ca 2 min. Blanda ner färsen och stek den under omrörning ca 5 min.
- Blanda ner peppar, salt, rosmarin och tomatpuré. Häll på tomatkross samt vatten. Smula ner buljongtärning. Låt köttfärssåsen småkoka ca 15 min.
- Servera med kokt spaghetti eller annan pastasort.
LÄS MER: Pasta carbonara – en odödlig klassiker
Hur länge håller köttfärssås kylen?
Det varierar lite beroende på temperaturen i kylskåpet, men en riktlinje är fyra–fem dagar upp till en vecka enligt Livsmedelsverket. Det viktigaste är att man har god hygien när maten tillagas och att den kyls ner snabbt efteråt – men inte när maten ännu är varm. Låt den svalna, förslut den och ställ in i kylen.
Vin att dricka till
- Musella Valpolicella Superiore 2016 (2393), 129 kr, sticker ut som ett genuint vin från Valpolicella i Venetien, långt från de sötfruktiga ripassovinerna som tycks föröka sig på hyllorna. Den körsbärsfriska och örtiga stilen passar bra till charkuterier eller din godaste spagetti bolognese.