44444

Spagetti med köttfärssås är aldrig fel. Populär och snabblagad. Det här receptet ger mycket köttfärssås, men den går bra att frysa eller ta med i lunchlådan.

För 4 person(er)

Ingredienser

Köttfärssås

2 morötter
1 lök, gul
3 vitlök, klyftor
3 selleri, stjälkar
1 msk olivolja
500 g nötfärs
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
1 tsk rosmarin, torkad
2 msk tomatpuré
400 g tomater, krossade
1 burk vatten
1 köttbuljong, tärning

Tillbehör

300 g spaghetti

Spagetti med köttfärssås – gör så här:

  1. Köttfärssås: Skala och grovriv eller finhacka morötter, lök och vitlök. Ansa och finstrimla selleristjälkarna.
  2. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller gryta. Stek blandningen på medelgod värme ca 2 min. Blanda ner färsen och stek den under omrörning ca 5 min.
  3. Blanda ner peppar, salt, rosmarin och tomatpuré. Häll på tomatkross samt vatten. Smula ner buljongtärning. Låt köttfärssåsen småkoka ca 15 min.
  4. Servera med kokt spaghetti eller annan pastasort.

LÄS MER: Pasta carbonara – en odödlig klassiker

Hur länge håller köttfärssås kylen?

Det varierar lite beroende på temperaturen i kylskåpet, men en riktlinje är fyra–fem dagar upp till en vecka enligt Livsmedelsverket. Det viktigaste är att man har god hygien när maten tillagas och att den kyls ner snabbt efteråt – men inte när maten ännu är varm. Låt den svalna, förslut den och ställ in i kylen.

Vin att dricka till

  • Musella Valpolicella Superiore 2016 (2393), 129 kr, sticker ut som ett genuint vin från Valpolicella i Venetien, långt från de sötfruktiga ripassovinerna som tycks föröka sig på hyllorna. Den körsbärsfriska och örtiga stilen passar bra till charkuterier eller din godaste spagetti bolognese.