00000

Spaghetti alla crema med kantareller, kalvrygg och rödbetor är som söndagsstek på italienska. Köttet ­sköter sig självt i ugnen. Under tiden hinner du förbereda kantarellsåsen och koka rödbetorna utan stress.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 kilo kalvrygg, benfri
1,5 tsk salt, + 1 tsk
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja, + 2 msk
1 msk smör
400 g rödbetor, små
300 g kantareller, gärna både gula och trattkantareller
500 g spagetti, färsk
3 dl vispgrädde

Garnering:

1,5 dl parmesanost, riven
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
salviablad

40 minuter + 1 1/2 timme i ugn

Spaghetti alla crema med kantareller, kalvrygg och rödbetor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda kalvryggen med 1 1/2 tsk salt och peppar. Bryn köttet i olja och smör tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme. Låt köttet vila på en skärbräda ca 10 min innan det skärs i skivor.
  2. Skölj rödbetorna i ljummet vatten och koka dem sedan mjuka i lättsaltat vatten. Skölj betorna i kallt vatten och dra av skalet.
  3. Ansa kantarellerna och riv parmesanosten.
  4. Koka upp rejält med saltat vatten i en gryta. Koka pastan al dente ca 2 min och häll av den direkt därefter.
  5. Stek kantarellerna i 2 msk olja tills de har fått fin färg. Häll över grädden och koka 2–3 min. Tillsätt spagettin och koka ytterligare ca 1 minut. Krydda med 1 tsk salt.
  6. Fördela pastan på tallrikar. Lägg på kött och rödbetor. Strö över ost och flingsalt. Ringla på lite olivolja och ­toppa med salviablad.
    pren