4.24.24.24.24.2

Recept på krämig och otroligt god pasta carbonara. Här håller vi carbonaran strikt med smakrik pancetta eller bacon av bra kvalitet, lök och ägg. Bacon ger en mer dominant smak, medan pancettan ger en mildare carbonara.

För 4 personer

Ingredienser

Spaghetti alla carbonara

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g pancetta eller bacon
50 g pecorinoost
50 g parmesanost
2 msk olivolja
2 ägg
2 äggulor
2 krm nymald svartpeppar
400 g spaghetti

Tillbehör

finriven parmesanost
finhackad bladpersilja

Ca 20 min

Pasta carbonara – gör så här:

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöken. Skär pancettan i små bitar. Finriv pecorino och parmesan.
  2. Fräs vitlöken i olja tills den är gyllenbrun. Släng bort vitlöken.
  3. Fortsätt att fräsa lök och pancetta i samma olja tills det får färg utan att bli bränt, ca 3 min.
  4. Rör ihop ägg och äggulor med de båda ostsorterna och svartpeppar.
  5. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet. Blanda ner lök och pancetta i pastan.
  6. Blanda ner ägg- och ostblandningen i den heta pastan och blanda ordentligt. Krämigheten regleras genom att man häller på lite av det varma kokvattnet.
  7. Servera pastan direkt med parmesan och persilja.
Pasta carbonara

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tricket för en god carbonara är att servera riktigt nykokt pasta – då blandar sig allt som bäst.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti carbonara började spridas på 1950-talet i Europa. I Sverige blev den populär på 70-talet och har sedan dess hängt med. Ingredienserna i en ”riktig” carbonara kan vara föremål för ändlösa diskussioner. Pastasort. Skinka, pancetta eller bacon. Hela ägg eller bara äggulor. Och så den eviga gräddens vara eller icke vara. Fettet från smör, pancetta, ost och äggulor tycks inte räcka för en del. Vissa hävdar att djupfrysta ärter har sitt berättigande i rätten. Lök brukar också komma upp till diskussion. Vissa har med vitlök, medan andra ratar den.

Och så osten – enbart parmesan eller en kombination av parmesan och pecorino? Troligtvis finns det lika många varianter som kockar.

Att dricka till pasta carbonara

Mezzacorona Lagrein 2010, Italien, 66 kr. Rött vin i frisk, saftig stil med drag av mörka bär och örter.

Hittar du inte detta vin på ditt systembolag så kan du be personalen att hjälpa dig att finna ett liknande.

Många varianter av pasta carbonara – vilken gillar du?

Ovan ser du det recept som vi på Allt om Mat tycker är det absolut bästa receptet på pasta carbonara. En rätt som idag  finns i många varianter.

Originalreceptet på pasta carbonara sägs dock endast bestå av spagetti och dessa fem ingredienser:

  • Guanciale (lufttorkad griskind med italienskt ursprung)
  • Pecorinoost
  • Ägg
  • Salt
  • Svartpeppar

Namnet A la carbonara betyder ”på kolarhustruns vis” vilket den rikliga mängden svartpeppar är upphov till!

I nyare versioner av pasta carbonara (som i vårt receptet ovan) har guanciale (lufttorkad griskind) bytts ut mot bacon eller pancetta (som är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk). Dessutom ser man ofta grädde, vitlök och/eller lök i många recept.

Och osten då? Ja, den kan skifta mellan Pecorinoost till Parmigiano.

Och så kommer vi till den stora vattendelaren: Gröna ärter! En ren smaksak, eller vad tycker du?