Många varianter av pasta carbonara - vilken gillar du?
Ovan ser du det recept som vi på Allt om Mat tycker är det absolut bästa receptet på pasta carbonara. En rätt som idag finns i många varianter.
Originalreceptet på pasta carbonara sägs dock endast bestå av spagetti och dessa fem ingredienser:
• Guanciale (lufttorkad griskind med italienskt ursprung)
• Pecorinoost
• Ägg
• Salt
• Svartpeppar
Namnet A la carbonara betyder "på kolarhustruns vis" vilket den rikliga mängden svartpeppar är upphov till!
I nyare versioner av pasta carbonara (som i vårt receptet ovan) har guanciale (lufttorkad griskind) bytts ut mot bacon eller pancetta (som är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk). Dessutom ser man ofta grädde, vitlök och/eller lök i många recept.
Och osten då? Ja, den kan skifta mellan Pecorinoost till Parmigiano.
Och så kommer vi till den stora vattendelaren: Gröna ärter! En ren smaksak, eller vad tycker du?