Spagetti med vitlök, örter, citron, chili och pinjenötter

Spagetti med vitlök, örter, citron, chili och pinjenötter är en enkel men mycket god rätt. Satsa på en bra pastasort, och glöm inte att salta ordentligt i pastavattnet.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 300 g spaghetti
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 kruka basilika
  • 2 röda chili - t ex spansk peppar
  • 1 citron
  • 4 msk pinjenötter
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 125 g parmesan

Gör så här

  1. Koka upp vattnet till pastan. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka persilja och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Skölj citronen i ljummet vatten och riv det yttre skalet. Pressa ut 3 msk saft.

  2. Rosta pinjenötterna i torr, het panna tills de fått fin färg.

  3. Fräs vitlök och chili i olja på medelvärme ca 2 min. Se till att inte vitlöken bränns!

  4. Häll av den nykokta pastan men spara ca 2 dl av kokvattnet. Vänd ner pastan i pannan och tillsätt pinjenötter, örter, citronsaft, citronskal, salt och peppar. Tillsätt kokvatten till önskad konsistens och vänd ihop.

  5. Servera med riven eller hyvlad parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!