Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel

Låt sommarluncherna gå snabb så man slipper stå i köket på varma och soliga dagar. Spagetti mättar och är enkelt att göra.
Petra Lindstrand
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 300 g spaghetti
  • 350 g röding - varmrökt, eller lax, utan skinn och ben
  • 1 citron
  • 4 dl örter - t ex persilja, gräslök
  • 2 dl lök - rostad
  • 2 dl panko - (japanskt ströbröd)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Bryt fisken i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta gula skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  2. Grovhacka örterna och lägg i en skål. Tillsätt löken och mixa slätt. Blanda örthacket med panko, citronskal, salt och peppar. Lägg strösslet på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Bryn smöret i stekpanna på medelvärme tills det doftar nötigt och är mörkt gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och låt koka upp.

  5. Häll av pastan, spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda pasta, kokvatten och smör. Blanda ner laxen i pastan och strö över örtströssel.

  6. Servera gärna med en italiensk tomat- och brödsallad: Panzanella!

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!