4.24.24.24.24.2

Låt sommarmiddagen vara snabblagad så man slipper stå i köket på varma och soliga dagar. Spagetti mättar och är enkelt att göra.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g spagetti
350 g röding, varmrökt, eller lax, utan skinn och ben
1 citron
4 dl örter, t ex persilja, gräslök
2 dl lök, rostad
2 dl panko, (japanskt ströbröd)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
75 g smör

25 minuter + 20 minuter i ugn

Spagetti med varmrökt lax, brynt citronsmör och örtströssel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Bryt fisken i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta gula skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
  2. Grovhacka örterna och lägg i en skål. Tillsätt löken och mixa slätt. Blanda örthacket med panko, citronskal, salt och peppar. Lägg strösslet på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Bryn smöret i stekpanna på medelvärme tills det doftar nötigt och är mörkt gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och låt koka upp.
  5. Häll av pastan, spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda pasta,
    kokvatten och smör. Blanda ner laxen i pastan och strö över örtströssel.

Servera gärna med en italiensk tomat- och brödsallad: Panzanella!

Tips! I stället för panko kan du smula dagsgammalt bröd som får torka på plåt över natten. Strösslet håller i månader och passar till panering av fisk, pasta­rätter och annat.