Spagetti carbonara

Spagetti carbonara är en klassiker som det finns mängder av varianter på. Så här gör du den ultimata carbonaran.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g spaghetti
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g pancetta - eller bacon
  • 50 g pecorino
  • 50 g parmesan
  • 2 msk smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 dl kokvatten

Tillbehör

  • svartpeppar - nymald
  • parmesan - finriven
  • 4 äggulor - ev

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och krossa vitlöken utan att den faller sönder. Skär pancettan i små bitar. Riv pecorino och parmesan.

  2. Smält smöret och stek först pancettan. Lägg ner lök och vitlök när pancettan fått färg efter 2–3 min.  Stek ytterligare på medelvärme ca 5 min. Ta upp och släng bort vitlöken. Håll lök och pancetta varmt på svag värme i stekpannan.

  3. Rör ihop ägg och äggulor med de båda ostsorterna och peppar. Finhacka persiljan.

  4. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av men spara 1 dl av pastavattnet. Blanda ner lök och pancetta i pastan.

  5. Ta kastrullen från värmen. Rör ner ägg- och ostblandningen i den varma pastan. Blanda ordentligt. Tillsätt det varma kokvattnet, 1/2 dl i taget. Krämigheten regleras genom att man häller på av det varma kokvattnet. Strö över persilja.

  6. Servera pastan i varma, djupa tallrikar med parmesan, peppar och eventuellt extra äggula.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!