Späckad gårdsgris med karamelliserade äpplen, och sauterad savojkål

Rimmad fläsksida går att beställa. Fråga i charkdisken. Fläsket blir saftigt och mört då det steks på låg temperatur och under lång tid i ugnen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,6 kg fläsksida - rimmad
  • 100 g katrinplommon
  • 50 g aprikoser - torkade
  • 1,5 tsk salt - + 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör - + 1 msk + 1 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - ev
  • 5 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk kalvfond - koncentrerad
  • 0,5 huvud savojkål - (ca 400 g)
  • 4 äpplen
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl strösocker

Tillbehör

  • mandelpotatis - ugnsrostad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Späcka* fläsksidan med hälften av katrinplommonen och alla aprikoserna. Salta och peppra runt om med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form. Klicka på 2 msk smör.

  2. Tillaga mitt i ugnen ca 3 timmar. Ös fläsket med jämna mellanrum.

  3. Blanda vatten, vin och fond. Hacka katrinplommonen och blanda i. Låt koka tills hälften återstår. Vispa i skyn från köttet. Red eventuellt skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  4. Strimla savojkålen. Fräs den i 1 msk smör tills den börjar mjukna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Kärna ur äpplena och skär ner dem i små tärningar. Stek dem i 1 msk smör och olja. Strö över sockret och låt det karamelliseras.

  6. Skär köttet i portionsbitar. Servera det med plommonkalvsky, savojkål, äpplen och ugnsrostad mandelpotatis. 

    * Späcka = göra snitt i köttet och stoppa in t ex katrinplommon och aprikoser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!