Soupe au pistou
Ingredienser
- 200 g potatis
- 200 g morötter
- 1 purjolök
- 1 l vatten
- 2 grönsaksbuljongstärningar
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 burk vita bönor - (400 g)
- 200 g haricots verts
Pistou
- 1 kruka basilika
- 50 g ost - t ex comté
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl olivolja
- 1 krm salt
Tillbehör
- fougasse - eller annat bröd
Gör så här
-
Skala och skär potatis och morötter i små tärningar. Ansa och skär purjolöken i små bitar. Lägg rotfrukterna i en gryta och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar, salt och peppar och låt soppan koka under lock ca 10 min.
-
Pistou: Repa bladen från basilikan. Riv osten. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilika, ost, vitlök, olja och salt med mixerstav. Lägg pistoun i en soppskål.
-
Spola av bönorna med kallt vatten. Skär haricots vertsen i mindre bitar. Lägg de båda bönsorterna i grytan och koka ytterligare ca 3 min.
-
Häll den heta soppan över pistoun och rör om. Servera genast.