Sötsyrligt fläsk från Szechuan - Tangcurou

Varje kök i Kina har sin egen version av sötsyrligt fläsk. Vårt recept kommer från Szechuan där såsen baseras på socker, vinäger och inlagda grönsaker.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g fläskkött - karré eller filé
  • 1 msk majsolja - till stekning

Marinad

  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk risvin - eller torr sherry
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 1 tsk salt

Sås

  • 3 ingefära - saltinlagd, cm
  • 3 rättika - saltinlagd, cm
  • 2 vitlöksklyftor - saltinlagda
  • 1 pepparfrukt - saltinlagd, spansk
  • 1 salladskål - saltinlagt, blad
  • 2 msk majsolja
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk soja - mörk
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Garnering

  • 1 knippa salladslökar
  • 1 nypa grönsaker - inlagda
  • 1 nypa äggnudlar - friterade, eventuellt

Gör så här

  1. Blanda marinaden. Skär köttet i smala, tunna strimlor. Lägg det i marinaden minst 30 minuter.

  2. Sås: Ta upp grönsakerna ur saltinläggningen. Skölj av dem. Dela och kärna ur pepparfrukten. Mixa eller finhacka grönsakerna. Ingefära och rättika behöver inte skalas.

  3. Fräs grönsakerna snabbt i oljan. Blanda vatten, vinäger, socker och soja. Tillsätt det.

  4. Smaka av balansen mellan socker och vinäger. Tillsätt ev mer salt beroende på hur salta grönsakerna varit. Red av såsen med maizena utrörd i lite vatten. Koka ihop någon minut.

  5. Servering: Stek köttet snabbt i olja tills det är genomstekt. Häll över såsen. Garnera med salladslök, inlagda grönsaker och ev nudlar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!