3.83.83.83.83.8

Sötsyrliga brigadeiros är brasilianska kolabollar som vi här gjort i en syrligare variant rullad i citronsyra.

För 30 små bollar:

Ingredienser

1 burk kondenserad mjölk, sötad (397 g)
50 g smör
3 msk kakao
1 krm salt

Garnering:

0,5 dl strösocker
1 tsk citronsyra

20 minuter + tid att stelna

Sötsyrliga brigadeiros – gör så här:

  1. Mät upp kondenserad mjölk, smör, kakao och salt i en vid kastrull. Låt koka upp på hög värme och rör hela tiden med en trägaffel. Sänk temperaturen till medelvärme och låt smeten koka under omrörning tills den tjocknar. Rör under några sekunder med en visp om det har bildats klumpar. Smeten är färdig när den är ganska tjock, det tar ca 10 min. Gör gärna ett kulprov, se ruta sid 44. Lyft kastrullen från värmen när kulprovet görs. Kulprovet ska vara en fast kola.
  2. Häll smeten i en form.  Lägg plastfolie mot ytan så att det inte bildas skinn. Låt svalna i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Blanda socker och citronsyra till garnering i en liten skål.
  4. Forma små kulor av smeten och rulla dem i sockret. Smaka av när du doppat den första bollen och tillsätt eventuellt mer citronsyra i sockret om du vill ha bollarna syrligare. De håller sig mjuka och goda 3–4 dagar i rumstemperatur, men vill du spara dem längre än så är det bäst att förvara bollarna i kylen.
Fler recept med: Godis, Jul, Julgodis