00000

Sötsalta nötsnacks är en trevlig, kryddig blandning att snacksa på till mellanmål. Här har julens överblivna nötter blivit knäckta och blandats med både knäckebrödsbitar och torkad frukt som också ofta finns kvar efter julen.

För 1 liter:

Ingredienser

1 knäckebröd, stort, runt  eller ca 9 skivor
5 dl nötter och mandlar, skalade
2 msk kokosolja, eller kokosfett
3 msk honung
1 msk kanel, mald
1 msk kardemummakärnor, nystötta
50 g choklad, mörk (70 %)
1 tsk flingsalt
15 frukter, torkade, t ex dadlar, fikon eller aprikoser

15 minuter + 10 minuter i ugn

Sötsalta nötsnacks – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Bryt knäcke-brödet i mindre bitar och blanda med nötter och mandel i en bunke. Smält kokosolja eller kokosfett med honung, kanel och kardemumma i en kastrull. Häll det över nötblandningen och blanda runt väl. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta mitt i ugnen 10–15 min.  Ta ut och vänd runt en gång efter 8 min. Passa noga mot slutet så att det inte bränns.
  3. Finhacka chokladen och strö den över den varma nötblandningen. Blanda runt mycket väl så att chokladen täcker det mesta av ingredienserna. Smula över saltet. Låt kallna.
  4. Klipp eller skär den torkade frukten i bitar och blanda ner i snackset. Förvara i burk med tättslutande lock.
Fler recept med: Jul, Snacks och tilltugg