Sötpotatissoppa med pinnbröd

Sötpotatisvichyssoise med pinnbröd är värmande och gott. Koka soppan på stormkök ute i naturen med förberedelser hemifrån. Det passar även bra att toppa soppan med fetaost eller riven ost.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 sötpotatis
  • 4 potatisar - av mjölig sort
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl havrefraiche
  • 1 msk gräslök - hackad

Pinnbröd, till 6 bröd

  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Skala sötpotatis och potatisen. Skär dem i små tärningar (ju mindre tärningar desto snabbare kokar soppan färdigt). Ansa och skiva purjolöken.

  2. Koka upp vattnet med buljongtärningar och de båda potatissorterna. Låt soppan koka tills potatisen är helt mjuk. Lägg i purjolöken men spara lite till garnering.

  3. Mosa potatisen och späd eventuellt med lite vatten. Häll i grädden och krydda med salt och peppar. Toppa med havrefraiche, den sparade purjolöken och gräslök.

  4. Pinnbröd: Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll i vattnet och blanda degen väl. Lägg den i en burk eller i en liten påse och ta med degen på utflykt.

  5. Dela degen i sex bitar och rulla ut dem till cm–tjocka längder. Rulla dem runt pinnar.

  6. Håll pinnarna över glöd från öppen eld, snurra runt dem tills bröden fått en gyllenbrun färg. Ta bröden från glöden och dra av bröden från pinnarna.

  7. Servera bröden till soppan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!