Sötpotatissoppa med harissa, ingefära och koriander

Sötpotatissoppa med harissa, ingefära och koriander är en matig soppa med kokosmjölk, lime och chili. Harissa är en tunisisk chilipasta med vitlök.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 sötpotatisar - (à 300 g)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk harrissapasta
  • 1 krm chiliflakes
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar - eller hönsbuljongtärningar
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 1 msk lime - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • salta jordnötter
  • sakurakrasse
  • chiliflakes
  • koriander

Gör så här

  1. Skala sötpotatis, lök och vitlök. Skär sötpotatisen i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Hacka lök och vitlök.

  2. Fräs lök och vitlök med tomatpurén i smör i en gryta. Tillsätt sötpotatis, ingefära, harissa och chiliflakes och fräs ca 1 minut. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Sjud under lock ca 10 min.

  3. Häll kokosmjölken i grytan och koka ytterligare ca 10 min, tills sötpotatisen är mjuk. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaksätt med limesaft och krydda med salt och peppar. Toppa med jordnötter, krasse, chiliflakes och koriander.

  4. Fler vegetariska recept? Följ oss på Facebook: Allt om Mat Vego

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!