00000

Sötpotatissallad med fetaost är både en söt och salt sallad. Sötpotatis gör sig bra i varma sallader. Du kan byta ut koriandern mot bladpersilja om du vill.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

800 g sötpotatis
2-3 msk olivolja
1 + 1 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
70 g rucola
2 dl svarta linser, (beluga- eller puylinser)
150 g fetaost
0,5 dl mandelspån, rostade
0,5 kruka, koriander

Apelsindressing:

1 apelsin, gärna ekologisk
1 dl olivolja
1 msk senap, grovkornig osötad
1 tsk honung, flytande
1 krm salt

20 minuter + 20 minuter i ugn + koktid

Sötpotatissallad med fetaost – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Blanda potatisen med olja och 1 tsk flingsalt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills potatisen fått lite färg. Ta ut och blanda sötpotatisen med 1 tsk flingsalt och peppar.
  2. Koka linserna enligt förpackningen anvisning. Låt dem rinna av genom en sil.
  3. Dressing: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Vispa ihop alla ingredienser.
  4. Blanda sötpotatis och linser med det mesta av rucola, fetaost och dressing. Lägg salladen på ett fat. Smula över resten av fetaosten och toppa med resten av rucolan, rostade mandelspån och koriander.