00000

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam är god fredagsmat. En klassisk vitvinssås som smaksätts med umamistinn misopasta – fullkomligt beroendeframkallande!

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar skreitorsk, eller färsk torskrygg, gärna med skinn (à 150 g), MSC-märkt
1 msk salt
1 msk citron, pressad
1 msk olivolja

Smörad misosås:

1 schalottenlök, liten
1 + 1 msk smör
2 dl vatten
1,5 dl vitt vin, torrt
0,5 msk fiskfond, konc
1,5 dl vispgrädde
2 msk misopasta, vit
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Pak soi:

500 g pak soi
2 msk sesamfrön, rostade
1 tsk flingsalt 

Tillbehör:

ris, ev

Garnering:

oxalis

30 minuter

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam – gör så här:

  1. Koka riset enligt förpackningens -anvisning om det ska serveras till.
  2. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond. Låt koka upp och sedan koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och tillsätt misopasta och vinäger. Koka ca 5 min. Mixa såsen med mixerstav och sila den. Krydda med salt. Tillsätt 1 msk smör och mixa såsen skummig.
  3. Sätt ugnen på 150°. Massera in salt i fisken och låt stå 1–2 min. Sota fisken i en riktigt het stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Häll över citronsaft och olja och tillaga fisken mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min.
  4. Pak soi: Koka pak soi i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av och lägg den på tallrikar. Strö över sesamfrön och flingsalt.
  5. Lägg fisken på pak soien. Skeda över såsen. Garnera med oxalis.