Sotad och kryddgravad lax

Sotad och kryddgravad lax smakar fint på julbordet. Den sotade ytan ger laxen en rostad ton utan att den smakar bränt.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g lax - tunnsida från, med skinn, som varit fryst 3 dygn
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 msk vitpeppar - krossad
  • 4 dillstjälkar
  • 0,5 msk anis - krossad
  • 0,5 msk fänkålsfrön - krossade
  • 0,5 msk kummin - krossad

Gör så här

  1. Gnid in laxen med socker, salt och peppar. Lägg på de grovhackade dillstjälkarna och grava laxen

    i kylen 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden.

  2. Torka av laxen med hushålls­papper och skär bort skinnet. Gnid in laxen med anis, fänkål och kummin. Sota den runt om i torr het stekpanna ca 1 minut.

Recept av Fredrik Björlin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!