00000

Sotad och kryddgravad lax smakar fint på julbordet. Den sotade ytan ger laxen en rostad ton utan att den smakar bränt.

För 1

Ingredienser

400 g lax, tunnsida från, med skinn, som varit fryst 3 dygn
0,5 dl strösocker
0,5 dl salt
0,5 msk vitpeppar, krossad
4 dillstjälkar
0,5 msk anis, krossad
0,5 msk fänkålsfrön, krossade
0,5 msk kummin, krossad

15 minuter + 2 dygn i kyl

Sotad och kryddgravad lax – gör så här:

  1. Gnid in laxen med socker, salt och peppar. Lägg på de grovhackade dillstjälkarna och grava laxen
    i kylen 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden.
  2. Torka av laxen med hushålls­papper och skär bort skinnet. Gnid in laxen med anis, fänkål och kummin. Sota den runt om i torr het stekpanna ca 1 minut.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax