3.53.53.53.53.5

Sotad löksoppa med majonnäs av sotat fänkålsfrö samt grillat bröd är en god förrätt. Fänkålsfröet är sotat för att förhöja smaken på majonnäsen. Även löken är sotad innan den kokas till soppan för en djupare smak. Både majonnäs och soppa kan göras dagen före servering.

För 4 personer som förrätt:

Ingredienser

1 gul lök, stor
1 rödlök, stor
1,5 dl vitt vin, torrt
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk soja, japansk
0,5 tsk salt
2 msk körvel, hackad
2 msk bladpersilja, finhackad

Majonnäs av sotat fänkålsfrö, till 2 1/2 dl:

2 tsk fänkålsfrö
2 äggulor
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
2 dl rapsolja
1 msk vatten

Grillat bröd:

4 skivor surdegsbröd, vitt
0,5 dl olivolja
1 krm flingsalt

40 minuter

Sotad löksoppa med majonnäs av sotat fänkålsfrö samt grillat bröd – gör så här:

  1. Majonnäs: Sota fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dem där-
    efter. Lägg fänkålsfrö, äggulor, vinäger, senap och salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle. Mixa till en tjock och fin majonnäs.
  2. Skala och skär löken i cm-tjocka skivor. Värm en gjutjärnspanna eller grillpanna till högsta temperatur. Sota löken 2–3 min på varje sida tills de fått en rejält sotad yta.
  3. Lägg den sotade löken i en kastrull och häll på vinet. Koka upp och låt vinet koka ca 1 minut. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärning och soja. Låt koka under lock ca 15 min. Krydda med salt. Blanda ner körvel och persilja precis före servering.
  4. Grillat bröd: Värm en grillpanna till högsta temperatur. Ringla olja på bröden och grilla brödskivorna 1–2 min på varje sida tills de fått en fin grillad yta. Strö över flingsalt.
  5. Servera soppan med majonnäs och grillat bröd.

 

Fler recept med: Soppa