1. Blanda salt och socker. Gnid in laxen i blandningen och krydda med peppar. Låt grava ca 1 timme i kylskåpet.
2. Torka av laxfiléerna med hushållspapper.
3. Stek laxen runt om i het stekpanna tills den har fått fin färg. Ta upp och låt kallna.
4. Grovriv parmesanosten och mixa med övriga ingredienser i matberedare eller med mixerstav.
5. Skär laxen i 2 cm breda bitar. Toppa varje bit med pumpapesto och sätt i ett cocktailspett. Garnera med en dillkvist.
Sotad lax med pumpapesto
Frys in laxen minst 2 dygn före eller efter gravning. Pumpapeston har en spännande och nötaktig smak.
För 8 person(er)
Ingredienser
400 g | laxfilé utan skinn och ben |
2 msk | salt |
2 msk | strösocker |
1 tsk | vitpeppar, grovmald |
Pesto:
50 g | parmesanost |
1 kruka | basilika |
0,5 | king solo-vitlök |
100 g | pumpafrön, rostade |
1 dl | olivolja |
2 krm | salt |
Garnering:
dill |