00000

Den sotade laxen blev hela redaktionens favorit. Den smakade salt, lite sött och rökt på samma gång. Laxen ska frysas efter gravning och sotning.

För 8 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
1 dl strösocker
1 dl salt
16 körsbärstomater
2 tsk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sparris:

24 sparrisar, (gröna eller vita)
1 l vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
150 g smör
2 krukor körvel, färsk
1 citron, rivet skal och saft (ca 0,75 dl)
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
140 g bacon, (1 paket)

Garnering:

50 g blandade skott och örter, t ex mangold, ärtskott, dill, körvel
50 g lantchips

1. Lax: Gnid in laxen med socker och salt. Låt den ligga i kylskåpet ca 4 timmar.
2. Skölj av laxen med kallt vatten och torka den med hushållspapper. Hetta upp en väl rengjord stekpanna tills den är riktigt het. Lägg laxen i pannan och ”sota” den ca 2 min per sida. Låt laxen kallna. Frys in den ca 2 dygn.
3. Tomater: Sätt ugnen på 100°. Lägg tomaterna i en ugns-
säker form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga tomaterna mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna. Ta fram laxen och låt den ligga i rumstemperatur ca 2 timmar.
4. Sparris: Skala sparrisen. Koka upp vattnet med salt och socker. Koka sparrisen tills den är nätt och jämt mjuk, 5–10 min. Doppa sparrisen i kallt vatten så att kokningen avstannar och låt rinna av. Lägg den i en ugnssäker form.
5. Mixa smöret med körvel, citronskal och citronsaft, salt och peppar. Klicka smöret på sparrisen. Höj ugnsvärmen till 225°. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hit går bra att förbereda.
6. Tillaga sparrisen mitt i ugnen ca 6 min. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
7. Fördela sparrisen på tallrikar och lägg på laxen. Toppa med bacon och salladsskott och garnera med tomater och chips.