Sotad lax med ärtcrème och mynta

Sotad lax med ärtcrème och mynta är en fin liten förrätt. Skär laxen i tunna skivor medan den ligger kvar i plasten, det gör att den inte går sönder när den skärs i skivor. Ta sedan ut skivorna från plasten och lägg upp på fat.
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 g laxloin
  • 2 tsk fänkålsfrön - hela
  • 3 krm salt
  • 1 tsk olivolja

Råmarinerade grönsaker

  • 75 g kålrabbi
  • 35 g vitkål - färsk eller spetskål
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Ärtcrème

  • 225 g röna ärter - tinade
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Myntaolja

  • 2 msk mynta - finstrimlad
  • 2 msk olivolja

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Stöt fänkålsfröna i mortel. Krydda laxen med fänkål och salt. Värm en stekpanna med olja till högsta temperatur. Stek laxen ca 20 sekunder på varje sida, om du har en brännare så elda gärna lite extra på laxen för att få en fin sotig smak. Linda in laxen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Råmarinerade grönsaker: Skala kålrabbin. Finstrimla kålrabbi och vitkål. Marinera grönsakerna i citronsaft, olja och salt.

  3. Ärtcrème: Mixa alla ingredienser i en liten matberedare eller med mixerstav.

  4. Myntaolja: Blanda mynta och olja.

  5. Skär laxen i tunna skivor. Ta sedan ut skivorna från plasten. Lägg upp laxen på ett fat tillsammans med ärtcrème, marinerade grönsaker och myntaolja. Garnera med myntablad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!