00000

Söt vit choklad, friska hallon och en kryddig sabayon blir en fin avslutning. Chokladsorbeten behöver göras dagen innan och förvaras i frys för att få rätt konsistens. Använd en vit choklad av bra kvalitet, gärna Valrhona.

För 4 person(er)

Ingredienser

Sorbet

3 dl florsocker
3 dl vatten
1,5 dl torr vermouth, t ex noilly prat
0,5 vaniljstång snittad på längden
200 g vit choklad
1 msk vodka

Sabayon

0,75 dl strösocker
0,5 dl vitt vin
2 msk citronsaft
4 stjärnanis
2 äggulor

Servering

200 g hallon, färska eller lätt tinade apelsinflarn
citronmeliss

Sorbet med stjärnanis-sabayon – gör så här:

  1. Börja med sorbeten. Koka upp florsocker, vatten, vermouth och vaniljstång. Sjud 10 min. Hacka chokladen i grova bitar under tiden. Låt sockerlagen svalna något innan chokladen rörs i. Låt chokladen smälta under omrörning. Blanda sedan i vodka och kyl sorbetsmeten i kallt vattenbad innan den körs i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) ca 20 min. Lägg över i skål och ställ i frys över natten.
  2. Sabayon: Koka upp socker, vitt vin, saft av citron och stjärnanis i en liten kastrull. Låt svalna. Plocka bort stjärnanisen. Vispa i gulorna och sätt kastrullen i sjudande vattenbad. Vispa tills såsen tjocknar och blir fluffig.
  3. Fördela hallon på tallrikar, lägg en sked sorbet över (den behöver inte tas fram i förväg) och häll sabayon runt om. Garnera eventuellt med ett halvt apelsinflarn och citronmeliss.